Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Η Καλλιμασιά τίμησε την προστάτιδά της Υπεραγία Θεοτόκο στο Μοναστήρι και στην Χωριοκκλησιά της.

 
Την δεύτερη ετήσια εορτή τους, των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, εόρτασαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, τόσον η Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιωτίσσης, όσο και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς.


Με την τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, του ερχομού της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας από την Ευρετή, της τελέσεως της Ενάτης Ώρας στο Ηγουμενείο, της Λιτανεύσεως και της Εισόδου της Εικόνας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, πλαισιώθηκε ο εορτασμός της Θεομητορικής Εορτής της εν τω Ναώ εισόδου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου προσήλθε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή την παραμονή της εορτής συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες. 


Τόσο στην Θ' όσο και στον Πανηγυρικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο εφημέριος της Μονής, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο Καλλιμασιώτης εφημέριος του Χαλκείου π. Κωνσταντίνος Κρουσουλούδης και ο εφημέριος του Ι. Ν. Παναγίας Ευρετής, π. Αντώνιος Σακουλάς.


Ο εφημέριος της Μονής μετά τα αναγνώσματα του Εσπερινού μίλησε στο εκκλησίασμα για το περιεχόμενο και το νόημα της θεομητορικής εορτής της Παναγίας και για τα ιερά πρόσωπα, της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αρχιερέως Ζαχαρία.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού στις τραπεζαρίες και στα κελιά του Μοναστηριού προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές το παραδοσιακό ροβυθοπίλαφο.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στον σημαιοστολισμένο για την πανήγυρη Ιερό Ενοριακό Ναό, τη Χωριοκκλησιά της Καλλιμασιάς τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου της εορτής και η Θεία Λειτουργία στην οποία προσήλθαν και λειτουγήθηκαν τα Σχολεία της Καλλιμασιάς. Ο εφημέριος μιλώντας για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου επισήμανε και πάλι τη θερμουργό προσευχή των γερόντων γονέων της Θεομήτορος, που εισακούστηκε από τον Παντοδύναμο Θεό και την εκπλήρωση του τάματος, της αφιέρωσης της τριετούς κόρης στον Ναό του Θεού, στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία, του πατέρα του Τιμίου Προδρόμου. Ο εφημέριος απηύθυνε θερμές ευχές στους μαθητές και μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς των Σχολείων της ενορίας, στους γονείς και σε όλο το εκκλησίασμα.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν σε όλους οι παραδοσιακοί λουκουμάδες, σύμφωνα με το έθιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: