Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό του Αγίου Αιμιλιανού στην Καλλιμασιά

Τον Ομολογητή της Ορθοδοξίας τον Επίσκοπο της Κυζίκου τον Άγιο Αιμιλιανό εόρτασε πανηγυρικά το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου η Χίος, με επίκεντρο τον ομώνυμο ναό στην Καλλιμασιά. 
  
Το απόγευμα της παραμονής, τηρώντας το έθιμο, έγινε η μεταφορά της εφέστιας εικόνας του Αγίου, πρώτα με αυτοκινητοπομπή ως το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ιωάννου Καλλιμασιάς και από εκεί με μεγαλειώδη νηοπομπή στον μώλο της παραλίας του Αγίου Αιμιλιανού.

Η πλεύση στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου θυμίζει τον ερχομό της τιμής του Αγίου από την Κύζικο, την Προποντίδα, αλλά και τον παλαιό τρόπο προσέγγισης των εορταστών με βάρκες και καΐκια για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.
Με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο ιερός κλήρος πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος προσκυνητών υποδέχτηκαν την Ιερή Εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού, ενώ η μπάντα και τιμητικό άγημα του Στρατού απέδωσαν τιμές.



Η πομπή ανηφόρησε προς τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό και οι καμπάνες ανήγγειλαν την υποδοχή της Εικόνος και την έναρξη του Αρχιερατικού Εσπερινού.
Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 και από ώρας 7.30 π.μ. τελέστηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία (Ιερατικό Συλλείτουργο). Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο.


Το απόγευμα τελέστηκε Μεθεόρτιος Εσπερινός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.


Το φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Κωνσταντίνου Βενεκά, Θεολόγου, Ιεροψάλτου, Φωτογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: