Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Στην Καλλιμασιά του Σωτήρος (Φωτοστιγμές από την πανήγυρη του Χριστού, 5 και 6/8/2015)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Καλλιμασιά. Κέντρο του εορτασμού το ομώνυμο ενοριακό παρεκκλήσιο, στα ανατολικά του οποίου υπάρχει το ταφικό μνημείο του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Δ'. Η πανήγυρη του Χριστού παλαιότερα συνδεόταν και με λαϊκό πανηγύρι. 

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 5 Αυγούστου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, τον οποίο τέλεσαν οι Καλλιμασιώτες ιερείς Γεώργιος Κωνσταντίνου (Εφημέριος Καλλιμασιάς) και Κωνσταντίνος Κρουσουλούδης (Εφημέριος Χαλκείου). 
   
Λίγο πριν την έναρξη του Εσπερινού
οι επίτροποι κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες.
Πολύτιμοι συνεργάτες του Εφημερίου τα λαϊκά μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Δημήτριος Στεφανίδης Αντιπρόεδρος, Παντελής Νεαμονίτης Γραμματέας, Σταμάτιος Συράκης Ταμίας και Διαμαντής Βάκης Μέλος, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ενορία, από την τιμητική και άμισθη θέση του επιτρόπου.   

Η ώρα της εισόδου, όπου ψάλλεται το Φως ιλαρόν.
Η αρτοκλασία, που κατά παράδοση
γίνεται στο προαύλιο του ναού.

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής, στο τέλος της οποίας, σύμφωνα με το έθιμο, ευλογήθηκαν τα σταφύλια με την ειδική ευχή, που περιέχεται στο Ιερατικό της Εκκλησίας μας.

Η αρτοκλασία στο τέλος του Όρθρου.
Η ώρα της Μεγάλης Εισόδου, τα Άγια...
Το εκκλησίασμα μέσα και γύρω από το Παρεκκλήσιο.
Μετά φόβου Θεού...
Τα σταφύλια μπροστά στην
Εικόνα του Χριστού για να
ευλογηθούν με τη σχετική Ευχή.
Η καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση
στο Ταφικό Μνημείο του
Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Δ' 
Η διανομή του αντιδώρου μετά την
απόλυση της Θείας Λειτουργίας
Σε όλες τις ακολουθίες έψαλαν οι ιεροψάλτες Κωνσταντίνος Βενεκάς, Βασίλειος Βίγκας και Ιωάννης Κοντοποδιάς. Το φωτογραφικό υλικό, όπως αναγράφεται και πάνω στις φωτογραφίες είναι των Κωνσταντίνου Βενεκά και Κωνσταντίνου Σταμούλη.

Και του χρόνου του Σωτήρος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: