Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία της φωτογραφίας του παπά - Θεμιστοκλή.

Βρήκα στο ιστολόγιό σας μια φωτογραφία που με γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Ονομάζομαι Γιώργος Ελευθερίου και το 1965 υπηρέτησα τη θητεία μου στο στρατόπεδο δίπλα στον Άγιο Αιμιλιανό. Ήμουν λοχίας. Είχαμε μια χορωδία και κάθε κυριακή ψέλναμε στην εκκλησία της Παναγίας στην Καλλιμασιά μαζί με τον ιεροψάλτη Σταμάτιο Κουμελά. Εκεί γνώρισα τον Παπα-Σύλλα (έτσι τον φωνάζαμε όλοι). Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στον Άγιο Αιμιλιανό όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων την ημέρα των θεοφανείων. Πίσω-αριστερά (στη φωτογραφία) απ' τον παπα-Σύλλα διέκρινα τον συνάδελφό μου, τον στρατιώτη Ματθαίο Χάλαρη ο οποίος αυτήν την ημέρα έπιασε και τον σταυρό. Μετά το τέλος της λειτουργίας ο στρατιώτης γύρισε τον σταυρό σε όλη την Καλλιμασιά.

Είμαι ένας θαυμαστής του χωριού. Το αγάπησα όπως με αγάπησε κι αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας μου (ήμουν στη Χίο 18 μήνες). Σας ευχαριστώ γιατί η φωτογραφία αυτή μου ξύπνησε ευχάριστες μνήμες τις οποίες ήταν σαν να ξαναέζησα ενθυμούμενος τέτοιες σκηνές.

Να είστε καλά!!

Γιώργος Ελευθερίου
Κερατέα Αττικής

_________________________________________
Δημοσιεύσαμε αυτούσιο το μήνυμα που λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ένα τμήμα μιας παλιάς φωτογραφίας που αναρτήθηκε για να θυμόμαστε και να έχουμε την ευχή του αοιδίμου Ιερομνήμονος πατρός Θεμιστοκλή Σύλλα, υπήρξε η αφορμή αυτού του τόσο συγκινητικού μηνύματος. 

Σε συνέχεια της ανταλλαγής μηνυμάτων με τον κ. Γιώργο Ελευθερίου δημοσιεύουμε ένα μέρος από το δεύτερο μήνυμα:

"Ήθελα πραγματικά μέσα από αυτά τα λίγα λόγια να επισημάνω ότι πραγματικά βλέπω την Καλλιμασιά σαν τη δεύτερή μου ιδιαίτερη πατρίδα. Ο Θεός με αξίωσε να αποχαιρετήσω τον παπα-Σύλλα στην τελευταία του κατοικία ότανεντελώς τυχαία ξαναεπισκέφθηκα την Καλλιμασιά το Μάϊο του 1981 (σαν διακοπές πρωτομαγιάς)."
_________________________________________
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη τη φωτογραφία που φέρει ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 1965 (Θεοφάνεια στον Άγιο Αιμιλιανό).


Ακολουθεί μια ακόμη φωτογραφία με την ίδια ημερομηνία και το ίδιο θέμα:


Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο της Ενορίας και μας τις έδωσε για "σκανάρισμα"- σάρωση η κ. Μ. Π. την οποία ευχαριστούμε, όπως και άλλους ενορίτες που είχαν την καλοσύνη να φέρουν παλαιές φωτογραφίες στο γραφείο του Ναού, οι οποίες αφού αποτυπώθηκαν ψηφιακά, επεστράφησαν στους κατόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: