Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλλιμασιά (φωτο)


Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε στην Καλλιμασιά, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Στις 7 π.μ. οι καμπάνες της Παναγίας της Καλλιμασιάς ανήγγειλαν την έναρξη της ακολουθίας του Όρθρου των Αγίων Θεοφανείων με τους ιεροψάλτες να διαβάζουν τα ιερά γράμματα και να ψάλουν τους ύμνους της εορτής, που είναι εμπνευσμένοι από το σωτηριολογικό γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδος.

Χαρακτηριστικό το τελευταίο πριν τη δοξολογία στιχηρό των αίνων: Σήμερον ὁ Χριστός, ἐν Ἰορδάνῃ ἦλθε βαπτισθῆναι. Σήμερον Ἰωάννης ἅπτεται, κορυφῆς τοῦ Δεσπότου. Αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν ἐξέστησαν, τὸ παράδοξον ὁρῶσαι μυστήριον. Ἡ θάλασσα εἶδε καὶ ἔφυγεν, ὁ Ἰορδάνης ἰδὼν ἀνεστρέφετο. Ἡμεῖς δὲ οἱ φωτισθέντες βοῶμεν· Δόξα τῷ φανέντι Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς ὀφθέντι, καὶ φωτίσαντι τὸν κόσμον.

Ακολούθησε η Δοξολογία και η Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου, καθώς εχθές μαζί με την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού των Θεοφανείων τελέστηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Ο εφημέριος μίλησε για το νόημα της εορτής με βάση το ιερό ευαγγέλιο, που περιγράφει το ιερό γεγονός. Πριν το είη το όνομα Κυρίου, ο εφημέριος κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Τίμιο Σταυρό συνοδευόμενος από τα παιδιά που κρατούσαν αναμμένα κεριά ήρθε στο προκαθορισμένο σημείο του Ναού, όπου αφ' εσπέρας οι επίτροποι έστησαν "εξέδρα" στολίζοντας την με κλάδους φοινίκων. Με αυτό τον τρόπο άρχισε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, που περιλαμβάνει τα τροπάρια, τις προφητείες (αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη), Απόστολο, Ευαγγέλιο, Ειρηνικά, και τις Ευχές.
 
Η ιερή ακολουθία κορυφώθηκε με την τριπλή κατάδυση του Σταυρού με τον βασιλικό στην κολυμβήθρα ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και ο εφημέριος και στη συνέχεια οι ψάλτες έψαλαν (τρις): Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομάζουσα· καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
 
Και το Κοντάκιο της εορτής: Ἐπεφάνης σήμερον τῇ οἰκουμένῃ, καὶ τὸ φῶς σου Κύριε, ἐσημειώθη ἐφ᾽ ἡμᾶς, ἐν ἐπιγνώσει ὑμνοῦντας σε. Ἦλθες ἐφάνης τὸ Φῶς τὸ ἀπρόσιτον.

Ο εφημέριος ράντισε όλο το Ναό και το εκκλησίασμα με το Ύδωρ των Αγίων Θεοφανείων και έδωκε προς ασπασμό τον Σταυρό στην Αντιδήμαρχο κ. Αθηνά Θλιβίτου, στον Πρόεδρο του Τ. Σ. κ. Σταμάτιο Συράκη, στην Αντιπρόεδρο του Τ. Σ. κ. Ευαγγελία Κωνσταντίνου και στο Μέλος του Τ. Σ. Σταμάτιο Παληά και σε όλους όσους συμπροσευχήθηκαν στον Ιερό Ναό τιμώντας τη μεγάλη εορτή. 
 
Λίγο μετά τις 11 π.μ., παρόλο τον δυνατό αέρα, ο εφημέριος με τον πατέρα Βίκτωρα Μελαχροινούδη τέλεσαν την καθιερωμένη ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμανάκι του Αγίου Ιωάννου (πέρυσι έγινε στον Άγιο Αιμιλιανό). Στο αλιευτικό καταφύγιο βρέθηκαν αρκετοί Καλλιμασιώτες και τα θαρραλέα παιδιά μας, ο Περικλής-Θεολόγος Πελαντής, ο Κωνσταντίνος Γεροντιδάκης, ο Μιχάλης Μελαχροινούδης, Ο Χριστόφορος Μπολλάνο και ο Δημήτρης-Συμεών Βενέτης που βούτηξαν στη θάλασσα προς τιμήν του Σταυρού και τηρώντας το ιερό έθιμο. Για την ιστορία, το Σταυρό έπιασε ο Περικλής Πελαντής. Ευχόμαστε ολόψυχα στα παιδιά μας πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή τους και στους γονείς τους να χαίρονται τους λεβέντες τους.

Το κέρασμα της ημέρας στον Άι Γιάννη ήταν προσφορά του Αθλητικού μας Σωματείου, Όμηρος Καλλιμασιάς.

Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι του Σταμάτη Συράκη και η τελευταία του Κώστα Συράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: