Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Μέγαν εύρατο η Χίος ρύστην... Ο εορτασμός του Αγίου Ισιδώρου στην Καλλιμασιά

Με επίκεντρο το κτητορικό εξωκκλήσιο του Αγίου Ισιδώρου εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του πρωτομάρτυρα της Χίου στην ενορία της Καλλιμασιάς.
Ο Μεγαλομάρτυς Ισίδωρος αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για όλη τη Χίο και τους Χιώτες, αλλά και για κάθε ενορία που έχει ναό αφιερωμένο στον Άγιο.
Στην ύπαιθρο της Καλλιμασιάς μέσα στα μαστιχόδεντρα εορτάσαμε τη μνήμη του Αγίου τελώντας Πανηγυρικό Εσπερινό αφ' εσπέρας και Πανηγυρικό Όρθρο και Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 6.30 μ.μ., και ενώ πολλοί πιστοί είχαν ήδη φθάσει στο ξωκλήσι η καμπάνα σήμανε την έναρξη του Εσπερινού. Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν ο εφημέριος και οι Καλλιμασιώτες ιερείς π. Κωνσταντίνος Κρουσουλούδης (εφημέριος Χαλκείου) και Βίκτωρ Μελαχροινούδης (εφημέριος Ε. Διδύμας και Παγίδας). 
  
  
 
 
Το πρωί του Σαββάτου (14/5/2011) τελέστηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο εφημέριος με τον πατέρα Βίκτωρα. Ο εφημέριος στο κήρυγμά περιέγραψε το διπλό μαρτύριο του Αγίου, από τον Νουμέριο και τον ειδωλολάτρη πατέρα του, και επεσήμανε ότι η Χιακή γη αγιάστηκε από το αίμα του πρώτου μάρτυρα της Αγιοτόκου πατρίδας μας, καθώς τα άγρια άλογα έσερναν το δεμένο σε αυτά σώμα του. 
 
  
Οι πατέρες τέλεσαν την αρτοκλασία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκαν στο εκκλησίασμα τα χρόνια πολλά για την εορτή και το Χριστός Ανέστη! Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο εφημέριος στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που αυτές τις ημέρες δίνουν τον δικό τους αγώνα, στις πανελλαδικές εξετάσεις των σχολείων τους, ευχόμενος καλή επιτυχία, αλλά και υγεία και δύναμη και φώτιση Θεού στους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: