Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τιμή στους Καλλιμασιώτες Οικουμενικούς Πατριάρχες από το Δημοτικό Σχολείο

Για άλλη μια φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών συγκεντρωθήκαμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την περιοχή του Χριστού στην Καλλιμασιά μας. Στον ίδιο χώρο με λίγα μέτρα διαφορά βρίσκονται τόσο η προτομή του Καλλιμασιώτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Περρίκου, όσο και το Ταφικό Μνημείο του Καλλιμασιώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ'. Στις 3 του Φλεβάρη για να τιμήσουμε τη θυσία του ήρωα (4/2/1943). Αυτή τη φορά για τιμήσουμε τους Καλλιμασιώτες Οικουμενικούς Πατριάρχες Ιωακείμ Β' (Κοκκώδη) και Ιωακείμ Δ' (Κρουσουλούδη) με αφορμή την επέτειο της κοίμησης του Πατριάρχου Ιωακείμ Δ' (15/2/1887) και της ταφής του στον χώρο ανατολικά του Ιερού του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλλιμασιάς. Ο χώρος αυτός, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προσφέρθηκε από την Κοινότητα Καλλιμασιάς για την ανέγερση του λαμπρού μαρμάρινου ταφικού μνημείου, έργο του γνωστού γλύπτη Γ. Μπονάνου. Το μνημείο ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο.

Η πρωτοβουλία και για την τιμητική αυτή εκδήλωση του Φλεβάρη ανήκει στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς. Έτσι λοιπόν την Πέμπτη 17 του μήνα ανεβήκαμε στο χώρο του Ταφικού Μνημείου - εκεί που τον Αύγουστο του 1997 έκανε Τρισάγιο και απέδωσε τιμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος - για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή, όχι μόνο γιατί γενέτειρα των δύο μεγάλων τούτων ανδρών υπήρξε η Καλλιμασιά μας, αλλά και γιατί θεωρούνται ως Ευεργέτες της Παιδείας του τόπου μας.

Ο εφημέριος της Καλλιμασιάς π. Γεώργιος Κωνσταντίνου και ο Καλλιμασιώτης π. Βίκτωρ Μελαχροινούδης τέλεσαν Τρισάγιο επί του Τάφου του Πατριάρχου. Τιμή για τους Καλλιμασιώτες η ύπαρξη και μόνον τάφου Οικουμενικού Πατριάρχου στον τόπο μας, αφού σχεδόν όλοι (και ο Ιωακείμ Β') είναι θαμμένοι στον περίβολο του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλίου την Κωνσταντινούπολη. 

Μετά το Τρισάγιο ακολούθησε η τιμητική εκδήλωσηΟι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού έψαλαν το Κοντάκιο (Ιωακείμ και Άννα...) με συνοδεία του δασκάλου της Μουσικής κ. Ζαχαρία Μενδωνίδη και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη ζωή και στην προσφορά των δυο μεγάλων Ιεραρχών. Έγινε επίσης αναφορά από τους μαθητές στην ιστορία του Ιωακείμιου Παρθεναγωγείου.

Συγκινητική ήταν η κατάληξη της εορτής. Από τους μαθητές κατατέθηκε στο Μνημείο ένα μπουκέτο λουλούδια της γης μας, αφού απαγγέλθηκε το ακόλουθο ποίημα που έγραψε ο δάσκαλος κ. Κώστας Παναγιωτάκης: 

Ένα μπουκέτο λούλουδα

Ένα μπουκέτο λούλουδα
κομμέν' από τη γη σας
μαζέψαμε απ' τους αγρούς
φέραμε προς τιμή σας.

Σε σας θα τα προσφέρουμε
σεπτοί μας Πατριάρχες,
καυχήματα Καλλιμασιάς 
άξιοι Ιεράρχες.

Με σεβασμό απέραντο
τη μνήμη σας τιμούμε
κι απ' την αγία σας ζωή
διδάγματα αντλούμε.

Και ξέρουμε πως από 'κει
ψηλά που μας κοιτάτε
το όμορφό μας το χωριό
σκέπετε κι ευλογάτε.
 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Ιωνίας κ. Αθηνά Θλιβίτου, εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Καλλιμασιάς κ.κ. Σταμάτιος Συράκης και Ευαγγελία Κωνσταντίνου, ο διευθυντής, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του Σχολείου μας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων καθώς και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί (Γ. Κολλιάρος, Ανθίππη Μπογή, Αργυρώ Παληά, Πλουμή Κουμελά)
Οι φωτογραφίες είναι της δασκάλας κ. Αστερίας Μπαλλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: