Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού μας Ναού.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Ενοριακό μας Ναό, τόσο την παραμονή, όσο και την ημέρα της Εορτής.
Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στη χωριοκκλησιά της Καλλιμασιάς, που είχε ευπρεπιστεί και στολιστεί κατάλληλα για την ετήσια εορτή της.
Στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου 14 Αυγούστου οι μελωδικές καμπάνες της Παναγίας σήμαναν χαρμόσυνα την έναρξη της ιεράς πανηγύρεως με την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού. Ο σημαιοστολισμός και τα άνθη προδιαθέτουν για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή το Πάσχα του Καλοκαιριού. Η εικόνα της Κοίμησης στο προσκυνητάρι και η "δεσποτική" του τέμπλου στολισμένες κατάλληλα και στο κέντρο της εκκλησίας στολισμένο με άνθη το κουβούκλιο του Επιταφίου.
Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν ο εφημέριος και ο π. Βίκτωρ Μελαχροινούδης. Οι ψάλτες απέδωσαν θαυμάσια τα στιχηρά της ημέρας και μετά την είσοδο, την επιλύχνιο ευχαριστία και τα αναγνώσματα, αφού ψάλθηκε ένα στιχηρό της λιτής έγινε η περιφορά εντός του Ναού του "σώματος" της Παναγίας. Η ιερή εικόνα τοποθετήθηκε στο κουβούκλιο του Επιταφίου και εψάλη το "Απόστολοι εκ περάτων". Ακολούθησε η αρτοκλασία και στη συνέχεια οι τρεις στάσεις των εγκωμίων στην Κοίμηση της Θεοτόκου από τους ιεροψάλτες και χορωδία γυναικών. Συγκινητική και η παρουσία των "μυροφόρων" κοριτσιών " που έραναν τον Επιτάφιο με άνθη.
Μετά τα απόστιχα ξεκίνησε η ιερή πομπή με επικεφαλής τη σημαία του Ναού. Ακολουθούσαν τα εξαπτέρυγα, οι ψάλτες και οι κυρίες που έψαλαν τα εγκώμια, οι ιερείς, ο Επιτάφιος της Παναγίας, η εικόνα της Κοιμήσεως, οι Αρχές και ο πιστός λαός που διένυσαν τα συνολικά 1700 μέτρα της διαδρομής στους κεντρικούς δρόμους της Καλλιμασιάς.
Η πομπή επέστρεψε στο Ναό γύρω στις 10.20μ.μ. και ακολούθησε το πέρας της ακολουθίας με το απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τις ευχές του εφημερίου προς όλους.
Κυριακή πρωί οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας τον Όρθρος της εορτής και στη συνέχεια την Θεία Λειτουργία. Κατάμεστος ο Ναός της Παναγίας από πιστούς όλων των ηλικιών που παρακολούθησαν τα ιερά δρώμενα με ευλάβεια και πολλοί από αυτούς προσήλθαν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. 
Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Σταμούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: