Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Άγιος Παντελεήμων ο μεγαλομάρτυρας και ιαματικός

εικόνα αρχείου
27 Ιουλίου σήμερα και η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος. 
Ο Άγιος τιμάται και στην Καλλιμασιά στον ομώνυμο κτιτορικό ιερό ναό, που χθες και σήμερα έγινε το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Καλλιμασιά.
Άλλωστε πολλοί Καλλιμασιώτες φέρουν το τιμημένο όνομα του Αναργύρου ιατρού ψυχών και σωμάτων Αγίου Παντελεήμονος.
Χθες το απόγευμα στις 7.30 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, με την επιμέλεια και φροντίδα της μεγαλύτερης αδελφότητας που υπάρχει στο χωριό. Η εικόνα του Αγίου, τόσο στο τέμπλο, όσο και στο προσκυνητάρι, στεφανωμένη με άνθη και το παρεκκλήσιο γεμάτο από την ευωδιά του βασιλικού που δεν λείπει ποτέ κάτω από την εικόνα του Αγίου στη χάρη Του.
Μεγάλη η προσέλευση των πιστών, που ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα. 
Σήμερα το πρωί έγινε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με την επιμέλεια και τη φροντίδα των κτητόρων του ιερού παρεκκλησίου. 
Ο εφημέριος μίλησε για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου με βάση το Συναξάρι και την ιερή του εικόνα, στην οποία ιστορούνται στιγμές από τα θαύματα και το μαρτύριό του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: