Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Καλλιμασιά


Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο κτητορικό εξωκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στη ομώνυμη περιοχή της Καλλιμασιάς.
Το εκκλησάκι ανακαινισμένο εξωτερικά, δέχτηκε τους πιστούς που ήρθαν να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού.
Γύρω από το εκκλησάκι, υγρά ακόμα τα χωράφια από τις ευλογημένες βροχές των προηγουμένων ημερών, οι ελιές και οι σκίνοι, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό, το οποίο έχουμε την ευλογία να το ζούμε καθημερινά!

Ο εσπερινός της εορτής διήρκεσε από τις 3:30 μ.μ. ως τις 5:00 μ.μ. Η αρτοκλασία έγινε έξω από το εκκλησάκι. Για τη γιορτή φροντίζουν κάθε χρόνο οι κτίτορες του ναού.  


Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου η εορτή μεταφέρθηκε στον Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου η μεγαλοπρεπής ιερά εικόνα του Αγίου Νικολάου και η πολυπληθής ομώνυμη αδελφότητα που τελεί κάθε χρόνο τη γιορτή.

Τελέστηκε ο Όρθρος, στο τέλος του οποίου έγινε η αρτοκλασία. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και το πανενοριακό μνημόσυνο των κεκοιμημένων Καλλιμασιωτών ναυτικών.



Ο εφημέριος, γιος ο ίδιος ναυτικού, μίλησε για την εορτή του Αγίου Νικολάου, αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση των ναυτικών και των οικογενειών τους με τον Άγιο προστάτη τους. Μίλησε επίσης για την προσφορά των ναυτικών μας στον τόπο μας, ως στυλοβάτες της τοπικής οικονομικής ζωής. Ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου να χαρίζει υγεία σε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους και να αναπαύει τους κεκοιμημένους ναυτικούς μας, εκεί που οι Δίκαιοι αναπαύονται.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο koimisikallimasia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: