Ἀπολυτίκιον Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἦχος α' Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Την 4η Δεκεμβρίου τιμούμε τη μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας που αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.χ.
Στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας μας υπάρχει μεγάλη εικόνα της Αγίας. 
Αφ' εσπέρας τελείται ο Εσπερινός και ανήμερα της εορτής ο Όρθρος με αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία. 
Για την εορτή φροντίζει η ομώνυμη αδελφότητα.

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου Ορθόδοξη Πορεία διαβάζουμε το βίο και το μαρτύριο της Αγίας:

Η ένδοξη Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (290). Ήταν κόρη ενός πλουσίου ειδωλολάτρη από την Ηλιούπολη της Ανατολής, ο οποίος ονομαζόταν Διόσκουρος. Ο πατέρας της λοιπόν την διατηρούσε κλεισμένη σε ένα ψηλό πύργο επειδή ήταν πολύ όμορφη. Η Αγία όμως διδάχθηκε από το Θεό την ευσέβεια, μέσω μιας ευσεβούς χριστιανής γυναίκας, και ζούσε με ευσέβεια μέσα σε ειδωλολατρικό περιβάλλον.
Κάποτε ο πατέρας της έμαθε τα σχετικά με την πίστη της θυγατέρας του, και την έκλεισε πιο περιορισμένα σε ένα λουτρό με δύο παράθυρα. Τότε η αγία ζήτησε και έφτιαξαν και τρίτο παράθυρο. Όταν εκείνος ρώτησε την αιτία γι’ αυτή την κατασκευή, έλαβε την απάντηση ότι τα ζήτησε τόσα, ώστε να είναι αντίστοιχα με το όνομα του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος. Εκείνος τότε θύμωσε, και όρμησε να τη σφάξει με το σπαθί του. Η αγία όμως έτρεξε και διέφυγε. Κατόπιν ο πατέρας της έψαχνε παντού να την βρεί σε σπηλιές και δάση, αλλά τελικά την βρήκε από κάποιο καταδότη.
Την άρπαξε τότε άσπλαχνα από τα μαλλιά της, και την παρέδωσε στον άρχοντα της χώρας Μαρκιανό, ως χριστιανή. Εκείνη με θάρρος ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό, και καθύβρισε τα είδωλα. Ο ηγεμόνας αφού προσπάθησε με δελεαστικές προτάσεις να την μεταπείσει, και βλέποντας την σταθερή πίστη της, διέταξε και την έδειραν, την μαστίγωσαν, της έκαψαν τα πλευρά και τέλος την φυλάκισαν. Εκεί μέσα στην φυλακή, ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της, και έτσι, η Αγία απέκτισε περισσότερο θάρρος. Τότε ο άρχοντας διέταξε να την γυμνώσουν, και να την διαπομπεύσουν έτσι στην πόλη.
Βλέποντας όμως τα συνεχή θαύματα της Μάρτυρος ο ηγεμόνας, και για να μην προσέρχονται και άλλοι στη χριστιανική πίστη, διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Τελικά ο ίδιος ο πατέρας της, με το ξίφος του της απέκοψε το κεφάλι! Όμως και αυτού το τέλος ήταν βίαιο. Κτυπήθηκε από κεραυνό, καθώς κατέβαινε από το βουνό όπου κατέσφαξε! Την ίδια την κόρη του. 

Απολυτίκια

Της Αγίας. Ήχος Πλ. δ’

Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν’ εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε, και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών, βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.

Ας τιμήσουμε την αγία Βαρβάρα, γιατί κατάφερε να διαλύσει και να καταστρέψει τις παγίδες του εχθρού διαβόλου, και λυτρώθηκε μάλιστα από αυτές σαν πουλί που ξεφεύγει από τους κυνηγούς, η πάνσεμνη, με τη βοήθεια του όπλου του σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: